Artykuły z kategorii

W miniony weekend w Olsztynie odbył się regionalny finał XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

W tegorocznej edycji konkursu zaprezentowano ogółem 28 potraw oraz 88 produktów. Uczestnikami były osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.

Celem konkursu była promocja przetworów domowych wykonanych z owoców, warzyw, runa leśnego zebranych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.

Konkurs promuje przetwory przyrządzone w oparciu o surowce pochodzenia lokalnego. Komisja oceniała produkty według następujących kryteriów: wygląd, estetyka, opakowanie; walory smakowe i zapachowe, cechy wyróżniające produkt spośród innych.

Danie konkursowe

Już w sobotę (10 grudnia) odbędzie się w Olsztynie regionalny finał XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, a także promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Ilustracja do tekstu

W Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, odbył się ostatni subregionalny finał XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.