Artykuły z kategorii

Ilustracja do tekstu

Seminarium „Nowoczesne technologie w pielęgnacji, zbiorze, przechowalnictwie i przygotowaniu owoców” odbędzie się 6 grudnia 2016 roku w Lubawie.

Podczas konferencji zostaną przedstawione tematy związane z technologiami prowadzenia sadów – od przygotowania i sadzenia do możliwości stosowania cięcia mechanicznego, do zbioru mechanicznego.

Danie konkursowe

Już w najbliższą sobotę (26 listopada) pracownie gastronomiczne Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie staną się areną, na której rywalizować będą profesjonalni kucharze, uczniowie i inni amatorzy sztuki kulinarnej podczas XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Do konkursu zgłoszono 25 produktów i 11 potraw, m.in. wędzona pierś kaczki w sosie z owoców leśnych na kaszotto z borowikami, gęsia pierś duszona w modrej kiszonej kapuście z sosem z mazurskich śliwek, polędwica wędzona w rozmarynie, miód ekologiczny z głogu, chleb żytnio orkiszowy z kminkiem, szarlotka mamusi.

Ilustracja do tekstu

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi organizuje bezpłatną konferencję na temat podejścia LEADER, która odbędzie się 1-2 grudnia 2016 roku w Warszawie.

Konferencja adresowana jest do instytucji zaangażowanych we wdrażanie podejścia LEADER, w tym w szczególności do przedstawicieli lokalnych grup działania.

Jedna z potraw prezentowanych w Ełku

W sobotę ( 19 listopada 2016) w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, odbył drugi subregionalny finał XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Jego organizatorem był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct - Olsztyn.