Artykuły z kategorii

kiermas fotoTradycyjnie już w pierwszą sobotę lipca w Bałdach w gminie Purda spotkają się turyści, mieszkańcy regionu oraz artyści i rzemieślnicy, by wziąć udział w niecodziennym święcie Warmii i Warmiaków.

7 lipca na granicy Warmii i Mazur odbędzie się powitanie kolejnego biskupa warmińskiego – tym razem będzie to Marcin Kromer.  Odbędzie się także uroczyste odsłonięcie pięciu kamieni i tablic pamiątkowych na Trakcie Biskupim, będzie można też posłuchać „warmijskiej godki”, skosztować  „warnijskiego jedła", zobaczyć filmy nieme podczas pokazu kina jarmarcznego i… ruszyć do tańca. Na scenie wystąpi m.in. KlezmaFiur i Riverboat Ramblers.

dziennikarze belgiaDziś rejs Kanałem Elbląskim i zwiedzanie olsztyńskiego zamku, jutro wyjazd do Świętej Lipki i spotkanie z mazurską przyrodą. To tylko część atrakcji, które czekają belgijskich dziennikarzy goszczących na Warmii i Mazurach.

W wizycie biorą udział przedstawiciele poczytnych dzienników i czasopism m.in. francuskojęzycznego La Libre, tygodnika Libelle i niderlandzkojęzycznego czasopisma Natuurblad.  Artykuły prasowe o regionie ukażą się w belgijskiej prasie do końca tego roku.

rowerMiędzynarodowy Rajd Rowerowy o Puchar Konsula RP w Kaliningradzie na trasie Kętrzyn – Prawdinsk odbędzie się w tym roku już po raz jedenasty. Rowerzyści spotykają się w sobotę 12 maja o godz. 11 w Zespole Szkół w Mołtajnach w gminie Barciany, aby razem wyruszyć do Prawdinska w obwodzie kaliningradzkim.

- Mamy kilka sztandarowych cyklicznych imprez, które realizujemy wspólnie z naszymi rosyjskimi partnerami, a rajd rowerowy należy do najbardziej atrakcyjnych – mówi marszałek Jacek Protas.

kulinarneNa Targu Rybnym w Olsztynie 12 maja będzie można kupić i spróbować żywności regionalnych producentów zrzeszonych w sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

Regionalne specjały to przede wszystkim tradycyjne pieczywo, nabiał, wędliny, ryby, miody, ciasta oraz mniej znane: brukowiec mazurski, syrop buraczany i fefernuszki. Żywność wystawią restauratorzy, przetwórcy i producenci, którzy przeszli certyfikację sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Obecnie sieć liczy 127 członków z całego województwa.